Virovtica.com
     
 
U kolovozu...
 
 

1. kolovoza 1552. godine
Ban Nikola Zrinski javljao je Tom i Nadasdyju da Turci bez prekida opsjedaju Viroviticu.

1. kolovoza 1817. godine
Rođen je Adolf Juraj Schaumburg - Lippe, sin kneza Juraja Vilima Schaumburg - Lippe (koji je od Antuna III. Pejačevića kupio virovitičko vlastelinstvo s dvorcem) i koji je od sredine 19. stoljeća, bio drugi vlasnik virovitičkog vlastelinstva. Adolf Juraj nakon što je 1860. naslijedio oca, već iduće godine kupuje imanje Špišić Bukovicu, pa je tako stvoren golem veleposjed, koji je zapremao 77.450 jutara i 962 četvorna hvata. Po svojoj površini bio je znatno veći od kneževine Schaumburg - Lippe u Njemačkoj.

2. kolovoza 1552. godine
Viroviticu su zauzele turske čete. Zapovjednik virovitičke utvrde Juraj Brođanin sa svojih pedeset haramija nije mogao obranili grad pred naletom moćnih turskih četa. Virovitica je pripojena Požeškom sandžaku, i središte je istoimene kapetanije.

2. kolovoza 1909. godine
U Zrinjskoj ulici poslije podne kod Tome Celića izbio je požar. Izgorio je štagalj, štala, i šupa sa žitom, le štala susjeda Haluse. Taj dan bila je velika vrućina, ali bez vjetra pa su vatrogasci spriječili širenje požara.

20. kolovoza 1924. godine
Održana je jeftimba za gradnju mosta preko Ođenice u Preradovićevoj ulici. Svoje ponude poslalo je sedam poduzeća: Franjo Červenka inžinjer iz Virovitice, Rajmund Gregor građevinski poduzetnik iz Virovitice, Ivan Suhanek inženier iz Osijeka, Stanko Juzbašić iz Osijeka, Ante Srčan građevinski poduzetnik iz Osijeka, Oto Strupi inžinjer iz Osijeka, Josip Begović građevinski poduzetnik iz Virovitice. Raspravu je otvorio načelnik g. Armin Schiebel, zapisnik je vodio gradski oficijal Josip Majtanić uz prisutnost gradskog građevnog odbora. Pošto su se građevinski poduzetnici međusobno malo popravdali, otvorene su ponude. Ponudivši 15 poto popusta gradnja mosta povjerena je Josipu Begoviću iz Virovitice.

23. kolovoza 1900. godine
Virovitičani su svečano proslavili kraljev rođendan. U 5 sati ujutro probudilo ih je gruvanje topova, a potom je vojnička glazba svirala budnicu. Svečana misa odslužena je na otvorenom, a dućani su bili zatvoreni. Na kraju proslave bio je priređen i koncert.

23. kolovoza 1926. godine
Prije 80 godina u Virovitici je rođen Nikola Trick zvani Tabus, akademski slikar. Jedan od najznačajnijih slikara i vedutista rodnoga grada. Akademiju likovnih umjetnosti završio je u Zagrebu. Po povratku u rodni grad započinje s pedagoškim radom, ubrzo ga napušta i od 1960. godine započinje svoj intenzivan rad na slikarskom rukopisu. Radi veliku slikarsku temu nazvanu "krošnje", najpoznatiji je sugrađanima po ciklusu "Stara Virovitica". Izradio je i stotinjak dječjih portreta. U tišini svoga doma okruženog krošnjama stvorio je preko stotinu crteža, koji predstavljaju važnu sponu između ostalih njegovih radova.