Virovtica.com
     
 
O zgradi gimnazije
 
 

1914. godine izvršen je potreban pregled zgrade (danas bi mi rekli tehnička i upotrebna dozvola) nakon čega su provedeni potrebni popravci. Tako je zgrada gimnazije konačno bila dovršena 24. svibnja 1914. godine.
Ovo je prigoda da se prisjetimo još nekih detalja i zanimljivosti oko gradnje, nedoumica virovitičana i gradskih zastupnika treba li inače siromašnom gradu tako velebna školska zgrada.
U posebnom prilogu "Hrvat" od 1. prosinca 1907. godine donosi članak da gradnja nove školske zgrade u Virovitici postaje sve više i više akutno pitanje. "Svako zavlačenje bilo bi na uštrb valjanom razvoju školskoga poretka i napretka", veći i promišljeniji dio građana bio je za gradnju nove škole, koja bi odgovarala svim modernim zahtjevima ondašnjeg vremena, "jer treba misliti u daleku budućnost". Dok je druga skupina građana bila za kupnju jedne zgrade, koja bi se adaptirala za potrebe škole.
Prema zaključku odbora za gradnju nove škole u Virovitici od 17. studenoga 1908. godine, gradnja je trebala otpočeti na proljeće 1909. godine, a biti dovršena na jesen iste godine. Međutim nije sve teklo po planu odbora.
Godine 1911. u vezi s gradnjom školske zgrade Virovitičan je zabilježio i ovo: da se govori kako će općinsko zastupstvo sve pribavljene skupocjene nacrte, koji su izrađeni za novu školu baciti i naručiti nove, kako bi se mogla sagraditi jeftinija zgrada. Navedeni nacrti općinu su stajali oko 15 tisuća kruna, a za izmijenjene nove nacrte općina je trebala izdvojiti novih 5 tisuća kruna. Na to je općina odgovorila: da je prvobitno po zastupstvu bilo zaključeno da se ima graditi škola sa troškom od najviše 200.000 kruna, pa je prema tome izrađen i nacrt. Kasnije se mislilo uzeti mjesto poda od dasaka parket, sve svodove betonirati, uvesti centralno loženje, pa je svota za gradnju narasla na 350.000 kruna. Uvidjevši ovu znatnu razliku u gradnji općina je odlučila iz naručenih nacrta sve nepotrebne ukrase otkloniti i graditi zgradu po nacrtu i troškovnicima prvobitno ustanovljenima. Gradnja je napokon trebala otpočeti u ljeto 1911. godine.
Nakon što je zgrada dovršena, izbijanjem prvog svjetskog rata, umjesto đaka, njezine učionice pretvorene su u bolnicu za prihvat ranjenika.
U novoj školskoj zgradi Privremena realna gimnazija u Virovitici otpočinje s radom školske godine 1918/19.
Naknadno je ispred zgrade postavljena ograda, koju su izradili virovitički obrtnici Miholivić i Jalžabetić, danas se nalazi s dvorišne strane u Šenoinoj ulici. Njezin prostor poslužio je za održavanje Gospodarsko kulturne izložbe 1928. godine.
Osim učenika gimnazije ovdje je neko vrijeme svoj radni prostor imala šegrtska i osnovna škola.