Virovtica.com
     
 
Iveš Pisaroviæ kao kazališni kritièar
 
 

Iz "Virovitièkog lista" broj 14, dne 22. sjeènja 1954. godine.

Ak želmo njeku stvar studijozno donit, moramo poznat u bit njenu umjetnièku pretencioznost, tendencioznost i invektivnost, ko i njenu duboku - umnu vridnost, jer, ak mi t.j. izvedemo nješt, a ne poznamo otu dramu, izgubit æmo se na drugoj strani, jer to je definitivno logièno, ak se èovjek ne izgubi na jednoj strani, izgubt æe se na drugoj.
Et na primjer, idem ja lièno ulcom Nikole Tesle i zakljuèim ja glavom da se ta ulca zove zat Teslina, što nema u njoj nit jedne žarlje. Kad veæ nema žarlje, njek se bar zove Teslinim imenom. Nadalje, na uglu ote ulce ima njeki bircuz. Tamoka ljudi piju, a njemaju kud istrest suvišnu vodu. U takvim sluèajevma ide se van u Teslinu ulcu i u mraku se puno voæke zaljevaju, koje svake godne sve bolje rode. Ak gledamo otu stvar sa stanovišta voæarstva, onda je ona ipak nješt vridna, jer ima dost voæa, a ak je gledamo sa stanovišta "ugostiteljstva" i tu ima njeke dobre strane. Nis morali gradit klozeta, a tu se svakak ušparala njeka svotca.

Proživljavajuæ psihološko - analitièke momente u biti koji èine te momente momentma, zapazit æmo adekatno u toj pedagoško - sintetèkoj formi i adekatnoj sadržajma inkriminirane drame, kak je apsurdno govort o njekoj mizanscenskoj postavi. Da ne budmo apstraktni i nejasni, uzet æmo konjkretno n. pr., ak odete ponedeljkom u Narodno sveuèiljište, slušat njeko predavanje, morate ponit njeku deku il blaznu, koja njeæe dopustit da se njen gazda smrzne. U vezi toga moglo bi se održat predavanje o Sjevernom polu, kad publjika na seb more ositit u kakvoj ladnoæi žive Eskimi i razni Sjevernopolci.
Da, da trinajs je peh broj, a petak vam je peh datum. Pa i trinajsti broj našega Virovitièkog lista izišo u petak i njekak se naglavce postavjo. Ono livo ošlo desno, a ono s desna ošlo na livo. Ima tu i Osijek razloga zat, kazat æe Redakcija, al èinjenca je trinajsti i petak su peh znamenka. Zat æmo malkoc oprostit 13-tom broju našega lista.
Et tuljko od premijere "Dugonja, trbonja, vidonja". Da sam na prestavi bijo i više bi napisat zna, al šta æeš mislim da je i ovo njekoliko redaka dost. Ak baš njeke rièi ne razumte, šta vam ja mogu, nerazumim njih ni ja...
Ispunlase moja želja i posto sam kazaljišni kritèar...
Iveš Pisaroviæ, sa Suvare